Home >Onderhoud >Schouwrenovatie met inox schouwflexibel.

Schouwrenovatie (flexibel steken)

Het is belangrijk over een goede schouw te beschikken als je met een kachel of inzethaard stookt maar dat wil niet zeggen dat een bestaande gemetselde of uit schouwpotten opgetrokken schouw, hoe-dan-ook met een inox flexibel ‘getubeerd’ moet worden als je een nieuwe kachel of inzethaard aanschaft.  In de meeste gevallen gebruik je de oorspronkelijke, klassieke schouw gewoon verder!

Een schouw krijgt in de loop der jaren evenwel het een en ander te verduren.  Vervuiling, (regen)waterinsijpeling, schoorsteenbrand, roet-en rookinfiltratie, blikseminslag, creosootaccumulatie, condensatievocht en simpelweg de ouderdom van de schoorsteen zijn allemaal redenen waardoor een gemetseld schouwkanaal mettertijd poreus wordt.  Zo’n dichtheidsprobleem –of soms ook een te grote schouwdiameter- leidt tot schouwtrek- en rookafvoerproblemen van allerlei aard.  In die gevallen biedt het plaatsen van een schouwvoering met inox flexibel een oplossing.  Schouwflexibel plaatsen is de beste techniek om een beschadigde schouw zonder al te veel werk, vuil en moeilijkheden te renoveren.

Een schouwflexibel wordt uit één stuk gemonteerd:  Makkelijker installeren, minder plaatsingskosten, vrijwel geen risico op roestvorming en losscheurende individuele buisnaadverbindingen zijn uitgesloten. 
Een flexibel werkt trek-bevorderend.  De binnenkant van een flexibel is glad en niet-poreus:  Roet kan zich amper vasthechten, dus een kleiner risico op schoorsteenbrand.  Het vegen van een flexibel verloopt makkelijker, sneller, properder en efficiënter dan bij een gemetselde schouw en met langduriger resultaat. 
Door de hogere schouwtrek wordt de kans op condenserende rookgassen vrijwel tot nul herleid.  Doet condensatie zich onverhoopt toch voor, dan is het vocht gecompartimenteerd in het roestvrije kanaal:  natte binnenmuren of vochtplekken in de gevel kunnen niet zich niet voordoen.
Tot slot is de kans dat vogels hun nest in een schouwflexibel kunnen bouwen zo goed als onbestaande.

Het plaatsen van schouwflexibels voeren wij zelf, met –voor de door jouw gebruikte kachelbrandstof- juiste materialen én voordelig uit.  Elke schoorsteen vereist een andere aanpak.  Raadpleeg Walter Goovaerts.  We leggen voor jouw specifieke geval een verstandig advies voor.

Wij gebruiken enkel flexibels van de inox-316 kwaliteit.  Afhankelijk van de brandstof die je stookt wordt de enkelwandige of dubbelwandige variant toegepast.  Er bestaat een substantieel prijsverschil tussen enkelwandig en dubbelwandig inox.  De juiste keuze maken is niet enkel in het belang van je veiligheid maar ook voor je portemonnee. 

Als je met een kachel of inzethaard stookt is de schouw met aluminium tuberen uit den boze en weggegooid geld.  Een wegrottende schouwvoering leidt tot obstructie van het schouwkanaal en potentieel gevaarlijke situaties.

Enkelwandig inox schouwflexibel voor gaskachels en mazoutkachels

Enkelwandige inox flexibel is bij Walter Goovaerts voorbehouden voor aansluiting van gas- en mazoutkachels.  De binnenwand van een enkelwandige flexibel heeft een licht geribde structuur.  Deze type 316L-flexibels bieden prima corrosiebestendigheid voor toepassingen van huishoudelijk gebruik.   

Dubbelwandige inox schouwflexibel voor houtkachels en kolenkachels

Dubbelwandige inox flexibel met de kwalificatie LISS2X316L gebruiken we bij Walter Goovaerts voor toepassingen waarbij de schoorsteenvoering bestand moet zijn tegen de rookgassen van hout- en pelletverbranding.  Om oxidatie vanaf de buitenwand tegen te gaan is deze dubbelwandige flexibel ook meer aangewezen om schoorstenen waarin voordien met kolen of hout werd gestookt te tuberen.  De constructie van dubbelwandige flexibel is steviger en daardoor beter zelfdragend.  Ten slotte is de binnenkant van dubbelwandige flexibel volledig glad waardoor rookgassen vlotter en met minder weerstand afgevoerd worden.

De oude schouw isoleren of toch niet?

De schouw opvullen met losse schoorsteen-isolatiekorrels is niet toegelaten en om meerdere redenen ook niet aangeraden: 

  • De lucht tussen de flexibel en de wanden van de oude schoorsteen vormt als het ware een extra isolatielaag.  Dat komt de schouwtrek ten goede.  
  • De thermische inertie van de gladde, flexibele inox schouwvoering is veel kleiner dan deze van een ruw gemetselde schoorsteen.  De schouw warmt rapper op en koelt minder snel af.  De kachel of haard ontsteekt makkelijker.
  • Als je later een andere kachel wil plaatsen kan je, wanneer de schouw niet met korrels opgevuld werd, de flexibel nog bewegen om hem op de afvoerpijp van het nieuwe toestel aan te sluiten.
  • Natte schoorstenen zijn beter af zonder isolatiekorrels die het uitdrogingsproces vertragen.

 

DIY - Zelfplaatsing

Ben je niet bang van aard en kruip je zelf het dak op dan kan je bij Walter Goovaerts terecht voor de nodige materialen voor het plaatsen van een inox schouwflexibel:
Enkelwandige flexibels van maten 112 en 125mm en dubbelwandige flexibels van de maten 100, 150 en 180mm zijn ruimschoots op stock en doorgaans direct meeneembaar.  Courante toebehoren voor inox schouwflexibels zoals verlopen en bevestigingsbeugels liggen ook klaar.
Andere maten bestellen we graag en zijn op korte termijn leverbaar.

 

 

Maak gebruik van onze task-locator om aan de weet te komen of wij ook in jouw woonplaats schouwrenovaties uitvoeren.

Wie zijn kachel of inzethaard bij ons aankocht, geniet met voorrang van onze schouwveeg- en schouwrenovatieservice. We behouden daarom het recht voor om, zonder opgave van reden, uitvoering van onderhoud/schouwvegen/schouwrenovatie te weigeren aan apparaten die niet bij ons aangekocht werden en/of merken die niet door ons verdeeld worden. Aan CV-installaties en hun schouwen voeren wij geen onderhoud/schouwvegen/schouwrenovaties uit. Aan pelletkachels die niet bij ons aangekocht werden, ook al betreft het een apparaat van een merk dat wij verdelen, voeren wij sowieso geen herstellingen, schouwvegen, schouwrenovaties en/of onderhoud uit. Het heeft technisch gezien weinig of geen nut van een schouwflexibel te steken in een schouw die in combinatie met een openhaard gebruikt wordt.

 

website: www.willems-it.be